• umerașe personalizate

Umerașe personalizate prin “transfer de imagine”

Am experimentat o nouă tehnică de a personaliza umerașele cu fețe.

De data aceasta nu le-am mai pictat. Am folosit “metoda transferului de imagine“.  Este una dintre cele mai interesante și puțin cunoscute metode.

De asemenea, am schimbat și materialul. Am lucrat pe placaj de tei care este mult mai ușor decât PAL-ul pe care am lucrat inițial. În schimb, la placajul de tei am observat că absoarbe apa destul de mult și se cam umflă, deci pictura pe el nu este cea mai potrivită. PAL-ul era foarte bun pentru pictură, mai ales că e alcătuit dintr-un strat interior rezistent și straturi de suprafață fine.

Să vă spun câte ceva despre metoda de transfer de imagine. Pentru transferul de imagine este nevoie de “mediul de transfer”. Există mai multe astfel de mediuri și fiecare se utilizează într-un alt fel. Eu am avut un “Transcryl” de la Lefranc&Burgeois. Sincer, îmi rămăsese de când ornam cutii de bijuterii.

Nu este greu de folosit, doar că procesul e delicat și de durată. În primă fază se aplică un prim strat de medium de transfer pe orice imagine printată. Acest strat trebuie aplicat cu pensulă într-o singură direcție.  După 15-20 de minute se aplică încă un strat de mediu de transfer într-o direcție alternativă. Practic, vor fi straturi aplicate orizontal peste straturi aplicate vertical. Se va repeta această operațiune de 3-4 ori lăsând pauze de uscare de câte 15-20 de minute între straturi.

După această operațiune, imaginea trebuie lăsată la uscat vreme de 24 ore. În ultimă fază,  imaginea trebuie imersată în apă caldă preț de 20 de minute.

Apoi hârtia de pe spate se curăță apăsând cu degetele. Trebuie insistat până se curăță imaginea plastifiată foarte bine, dar terbuie lucrat ușor. Pasul următor presupune să întindeți stratul plastifiat pe o suprafață perfect plană și să lăsați imaginea la uscat timp de 4 ore. După aceste 4 ore abia, se poate lipi imaginea pe suport – în cazul meu pe umeraș. Și uscarea ultimei faze se întinde tot pe 24 de ore.

Primul umeraș pe care l-am încercat o înfățișează pe Daenerys din serialul “Game of Thrones“. Imaginea am luat-o de pe internet, dar pentru doritori pot realiza chiar eu un desen.