Stemă

Aceasta este stema primăriei Jariștea, din județul Vrancea. Toată lumea cunoaște locația drept “zona cu vin și cutremure“.

Această stemă a comunei Jariştea este compusă dintr-un scut triunghiular roşu cu marginile rotunjite. În interiorul scutului se află o viţă de vie cu şapte frunze şi patru ciorchini de struguri, susţinută de un arac, totul în aur. În vârful scutului sunt plasate şase flăcări negre – dat fiind că etimologia numelui de Jariștea vine de la “jar”. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

A fost prima lucrare pe care am realizat-o în tehnica mozaicului. Scutul stemei l-am făcut din faianță roșie și galbenă, iar coroana din mozaic Ceraton “gris”, “niebla” și “negro”. Cu tot cu rama sculptată în lemn, această stemă din mozaic, măsoară pe lățime 32,5 cm și  48,5 cm în lungime.

Am folosit un “clește drept”, potrivit pentru tăierea oricărui tip de mozaic. Cu faianța cred că toată lumea este familiarizată, însă mozaicul Ceraton pe care l-am folosit la realizarea coroanei din stemă, este un pic mai special, așa că voi face o mică descriere a lui.

Mozaicul Ceraton este fabricat din ceramică arsă colorată, cu dimensiunile de 20x20x4 mm, îndeplinind cele mai înalte standarde de calitate, datorită caracteristicilor sale: culorile nu pălesc în timp, mozaicul este rezistent la variații de temperatură și la îngheț. De asemenea, nu este afectat de atacuri acide sau alcaline. Fiind rezistent și la acțiuni abrazive, îl face foarte potrivit pentru decorarea podelelor de trafic intens. Se poate folosi atât la interior, cât și la exterior. Mozaicul Ceraton se comercializează la pungi de 180g, ce conțin aproximativ 50 de bucăti de mozaic, suficiente pentru a decora o suprafață de aproximativ 15 x 15 cm, sau la cutii de 750g, ce conțin aproximativ 200 de bucăti de mozaic, cât pentru a decora o suprafață de aproximativ 31 x 31 cm.