• Numere mozaicate

Numere mozaicate pentru adrese

În unele țări străine se pune accent pe fiecare detaliu. Arta își pune amprenta de la marile edificii pâna la cele mai mărunte obiecte. Numerele pentru adrese ar fi unele din aceste obiecte pe care străinii se întrec să le aibă cât mai frumoase ca să le reprezinte identitatea prin anumite elemente sau culori. La noi în țară, foarte rar când cineva are un număr din acesta mai deosebit, și de obicei, dacă este din ceramică, sigur a fost achiziționat din afară.

Sincer, nu am văzut să existe pe la noi numere mozaicate pentru adrese. Așa ca m-am gândit că ar fi frumos să vedem astfel de numere pe la porțile caselor, sau instituțiilor, pentru ca le dau culoare, captează privirile, le fac mai ușor de reținut. Un obiect artistic bucură sufletul. M-aș bucura să putem vedea și la noi mai multe elemente stradale artistice, deoarece cred că ne-ar ridica moralul si ne-ar însenina chipurile.

Aceste numere mozaicate le realizez din mozaic Ceraton pe suport de plută. Apoi le chituiesc și le lăcuiesc foarte bine pe ambele părți. Pentru a lipi bucățile de mozaic pe plută folosesc un adeziv special pe bază de apă care nu afectează pluta în timp.

Mozaicul Ceraton este fabricat din ceramică arsă colorată, cu dimensiunile de 20x20x4 mm, îndeplinind cele mai înalte standarde de calitate, datorită caracteristicilor sale: culorile nu pălesc în timp, mozaicul este rezistent la variații de temperatură și la îngheț. De asemenea, nu este afectat de atacuri acide sau alcaline. Fiind rezistent și la acțiuni abrazive, îl face foarte potrivit pentru decorarea podelelor de trafic intens. Se poate folosi atât la interior, cât și la exterior. Mozaicul Ceraton se comercializează la pungi de 180g, ce conțin aproximativ 50 de bucăti de mozaic, suficiente pentru a decora o suprafață de aproximativ 15 x 15 cm. “Aproximativ”, deoarece, acei 15 cm x 15 cm sunt acoperți dacă piesa de mozaic este întreagă. Dar atunci când este ruptă cu cleștele există destule pierderi. Cu cât lucrarea este mai mică, sau modelul este mai amănunțit, cu atât pierderile sunt mai mari.

Aceste numere mozaicate sunt unice, deoarece fiecare are un simbol legat de ocupația clientului sau de zona în care locuiește. De exemplu, cel de la “Numărul 8” locuiește pe Strada Crinului, de aceea am inserat simbolul crinului regal. Sau “Numărul 2” care are un strugure deasupra cifrei “2”, face parte dintr-o zonă viticolă. “Numărul 13” ține de o zonă în care elementul “apă” este un simbol important.

De asemenea, mă bucur că unele dintre aceste numere mozaicate au ajuns și în străinatate. “Numărul 99” a ajuns în Londra, “Numărul 10” s-a dus la Bruxelles, iar “Numărul 38” a zburat tocmai până în Canada.

Clientul de la “Numărul 31-33” mi-a făcut o mare bucurie prin felul în care a încadrat lucrarea, într-o altă compoziție artistică din fier și lemn.

Pentru cei care au dorit și un suport în care să prindă numarul, am realizat unul împreună cu Ștefan Doose, un metal artist foarte talentat. Dacă doriți să luați legătura cu el, îl gasiți pe blogul personal, sau pe facebook.